Route Australië

Kaart

Klik hier voor foto's bij de routebeschrijving

Als je een jaar weggaat weet je natuurlijk niet precies wat je allemaal gaat doen. Dat is ook het leuke, spannende en avontuurlijke aan mijn reis door Australië. Na inmiddels veel gelezen en gehoord te hebben over het land van de kangoeroes heb ik wel een idee van wat ik wil zien en ongeveer wanneer.

Ik vertrek op 10 september samen met mijn zusje Iris vanuit Schiphol naar Australië. Na een tussenlanding op Heatrow Londen en het vliegveld van Bangkok landen we als het goed is op 12 september rond 6 uur ’s ochtends plaatselijke tijd in Sydney. We hebben dan een reis van zo’n 24 uur achter de rug.

In Sydney gaan we  2 dagen side-seeing doen en een taxfilenumber voor mij regelen zodat ik mag werken in Oz.

Op 15 september vliegen we via Brisbane naar Proserpine. Hopelijk staat Iris’ vriend Mike daar klaar om ons op te halen van het vliegveld en mee te nemen naar Airlie Beach. Daar zal ik waarschijnlijk een paar weken blijven. Overnachten kan ik daar in het appartement van Iris en Mike zodat ik een beetje kan acclimatiseren en wat praktische zaken kan regelen.

Na mijn verblijf in Airlie Beach ben ik van plan om naar het subtropische Cairns te gaan aan het Great Barrier Reef. Hier wil ik gaan duiken en misschien wat horecawerk doen.

Fraser IslandTegen de tijd dat ik het zat ben in Cairns ga ik weer terug zuidwaarts om uiterlijk 20 december in Sydney aan te komen. Ik heb nog geen idee met wat voor vervoer dat ik deze route ga afleggen. Misschien kan ik gezellig meeliften met andere backpackers of neem ik gewoon de bus. Ik ben in ieder geval van plan om naar Bundaberg te gaan om een bezoek aan de rumfabriek te brengen. Ook Fraser Island moet ik zien, aangezien dit veelvuldig het mooiste plekje van Australië wordt genoemd. Tenslotte zal ik nog een bezoek aan Brisbane brengen en hopelijk heb ik dan nog tijd om te genieten van de zon aan de Gold Coast.

In Sydney heb ik een hostel van 20 december tot 10 januari. Hier ga ik dus de feestdagen doorbrengen en heb ik alle tijd om te geniet van al het moois wat Sydney te bieden heeft. Mijn zusje en Mike komen tijdens de kerst ook voor 3 dagen naar Sydney, dus alleen zal  ik niet zijn met kerst. Oud en nieuw moet geweldig mooi zijn met uitzicht op de Sydney Harbour Bridge en het Opera House.

Blue MountainsNa de feestdagen reis ik een stukje het binnenland in om een bezoek te brengen aan de Blue Mountains. Dit is een geweldig natuurgebied ten westen van Sydney. Ik ben al getipt dat ik moet overnachten in The Flying Fox, het gezelligste hoste van de streek. Jeroen, ik zal ze de groeten doen!

Na genoten te hebben van het natuurschoon in het binnenland ga ik terug richting de kust om via Canberra, de hoofdstad van Australië, naar Melbourne te gaan. Misschien kan ik daar de Formule I meemaken, dat zou wel gaaf zijn. Maar voor ik naar Melbourne ga denk ik dat ik ga doen wat iedere backpacker toch minimaal een paar weken hoort te doen, ‘fruutpicking’. Ik zit in het juiste seizoen in de juiste regio, dus dat moet wel goedkomen.

Na Melbourne ga ik via de Great Oceanroad richting Adelaide. Vandaar uit wil ik een bezoek gaan brengen aan Kangaroo Island. Volgends de buurman mag ik dit zuidelijke eiland niet missen. Behalve kangoeroes zitten hier ook veel koalaberen, zeehonden, pinguins en nog veel meer te gekke dieren.

Vervolgens ga ik terug in Adelaide met The Ghan, de spoorlijn naar Darwin, de outback in. De eerste etappe is van AUlurudelaide naar Alice Springs. Van hieruit ga ik naar een paar nationale parken, waaronder Uluru.

Ten slotte neem ik de trein van Alice Springs naar Darwin. Daar hoop ik in Mei aan te komen. Het regenseizoen is dan net voorbij. Vlak na het regenseizoen is de natuur rond Darwin op zijn mooist. In de Kakadu National Park zijn er dan gigantische watervallen die later in het droge seizoen opdrogen. Ook zitten hier de zogenaamde jumping crocodiles. Die moet ik natuurlijk ook gezien hebben, al ben ik bang dat dit een erg touristische bedoeling gaat worden. De foto’s op internet spreken voor zich.

Oost west...Vanuit Darwin vlieg ik terug naar Sydney om vandaar uit terug te vliegen naar Nederland.

Wijzigingen onder voorbehoud 😉

.

.

.

Update 01/11/2009

Whiteheaven Beach Ik ben inmiddels halverwege mijn trip in Byron Bay. Tot hier is mijn reis ongeveer volgens plan verlopen.

Na 3 dagen Sydney ben ik een week in Airlie Beach bij mijn zusje gebleven om daar een bezoek te brengen aan de Whitsunday Islands. Van daaruit heb ik de bus genomen naar Cairns. Hier heb ik een duikcursus gedaan en mijn open water duikbrevet gehaald. Vanuit Cairns ben ik ook nog een paar dagen naar het meer noordelijk gelegen Daintree tropisch regenwoud geweest en de plaats Port Douglas.

Vervolgens ben ik met de Greyhound bus afgezakt naar het zuiden. Via Magnetic Island, Airlie Beach en Agnes Water/Town of 1770 ben ik naar Rainbow Beach gegaan. Fraser IslandHier heb ik een 3-daagse selfdrive tour gedaan naar Fraser Island, het grootste zandeiland ter wereld.

Na Fraser Island ben ik naar Noosa gegaan van waaruit ik een bezoek heb gebracht aan Steeve Irwin’s Australia Zoo en Beerwah. De tocht met de Greyhound is daarna via Brisbane en Surfers Paradise verder gegaan om op de plaats te komen waar ik nu ben; Byron Bay. Tot zo ver is alles volgens plan gegaan, maar nu gaat het niet veel anders maar vooral sneller.

Morgen ga ik met de overnight bus naar Sydney voor 1 nacht om dan weer de volgende nachtbus naar Melbourne te nemen. Ik blijf hier 2 nachten en ga vervolgens met een tour over de Great Ocean Road naar Adelaide. Vanuit Adelaide ga ik voor 2 dagen naar Kangaroo Island en 1 dag naar de Barossa Valley, de bekendste wijnstreek van het land.

Kings Canyon Dan ga ik in 10 dagen van Adelaide naar Alice Springs, dwars door de outback via o.a. Kings Canyon en Uluru. Na 1 nacht Alice Springs ga ik door naar Kakadu National Park en Darwin. Vanuit Darwin heb ik een vlucht naar Perth.

Na een paar dagen Perth ga ik in 10 dagen de westkust van Australië verkennen. Als ik terug in Perth ben heb ik een vlucht naar Sydney. Voor ik op 20 december voor kerst het Wake Up hostel in duik ga ik eerst nog 5 nachten naar Katoomba in de Blue Mountains. Ja Jeroen, hier verblijf natuurlijk in The Flying Fox en ik zal ze de groeten doen.

Kerst op Bondi Beach Voor kerst ben ik in Sydney en daar ga ik skydiven voor ik op 30 december terug vlieg naar Nederland. Op oudejaarsdag kom ik rond de middag op Schiphol aan en kan ik ‘s avonds gezellig met mijn vrienden oud en nieuw vieren. Leuk gepland toch?

Er is geen plaats meer voor wijzigingen 😉

.

Update 01/01/2010

Gisteren ben ik thuisgekomen na een ontzetten vermoeiende vlucht van zo’n 24 uur. Vannacht oud en nieuw gevierd, vanmiddag lekker luieren, met Marc knuffelen, slapen en vanavond carnaval vieren.

Mijn verdere trip is verder eigenlijk wel volgens plan verlopen. Dat moest ook wel want in die strakke planning van de laatste 2 maanden zat eigenlijk geen plaats meer voor wijzigingen.

Na twee bloedhete dagen in Sydney ben ik met de nachtbus naar Melbourne gedaan. Dit was wel de vreselijkste nachtbus tot nu toe. Er zat een tamelijk forse dame naast me in de bus en die zat propvol tot Canberra, dat was behelpen dus. In Melbourne was het weer bij aankomst wel even anders dan in het broeierige Sydney. Het was koud, vochtig, brrr… Ik heb er samen met Sanne de kleinste Pinguïns ter wereld op St. Kilda Beach bewonderd en genoten van alle gekke jurken en hoeden die de dames droegen voor de Melbourne Cup.

Vervolgens heb ik een trip langs de Great Ocean Road gemaakt. Deze zou ik nooit meer op de manier maken zoals ik dat gedaan heb, veel te gehaast. Sorry Groovy Grape, de Great Ocean Road was geweldig mooi, maar de manier waarop jullie de trip doen is niet oké. Geen zonsopgang bij The Twelve Apostles omdat de gids liever een uurtje langer in z’n nest ligt? Yeh right!

Na een paar dagen Adelaide ben ik naar Kangaroo Island geweest. Dit is qua wildlife absoluut het mooiste stukje Australië wat ik gezien heb. Deze trip vond ik overigs wel goed georganiseerd door Groovy Gape, voornamelijk door onze geweldig gids Whales en de Koreaanse TV ploeg die we bij ons hadden maakte het er ook niet minder op. Het is een te gek eiland wat ik iedereen kan aanraden om mee te pakken tijdens een trip door Australië. Het is vrij prijzig in verhouding tot andere plekken, maar dat komt voornamelijk doordat de ferry de duurste van het zuidelijk halfrond is. De moeite waard is het in ieder geval!

Vanuit Adelaide, wat trouwens een mooie en relaxte stad is heb een dagtrip gemaakt naar de Barossa Valley. In deze bekende wijnstreek ben ik onder andere naar één van de grootste wineries van het land geweest, Jacobs Creek. Ik heb hier ook mijn eerste Kangaroosteak gegeten, ik moet zeggen dat het erg lekker was en ik die tijdens mijn trip ook niet meer lekkerder geproefd heb. Verder was het voornamelijk een dronken dag met heel veel lekkere glaasjes wijn en port.

Na de relaxte dagen in en rond Adelaide kwam het deel van de reis waar ik me misschien wel het meest op verheugd had, de outback. Het eerste deel, door de Flinders Ranges, via de Gammon Ranges, Coober Pedy, Kings Canyon en Uluru naar Alice Springs was het indrukwekkendste. Dit stuk heb ik in 10 dagen gedaan met Truely Tribal. Dit is een klein bedrijfje van een vrouw genaamd Flick, die al jarenlang ervaring heeft met outbacktours en de Australische outback dan ook op haar duimpje kent. We hebben meer in swags geslapen dan wat anders en een betere slaapplek dan de buitenlucht kun je je eigenlijk ook niet wensen hier. Ik kan iedereen aanraden om de Australische outback in te gaan met de 10 Day Tribal Track van Truely Tribal!

Van Alice Springs naar Darwin ben ik drie dagen gegaan met Adverture Tours. Hier is niet heel veel te beleven maar het was wel de moeite waard om dit deel van de outback te zien. De Devils Marbles waren leuk speelgoed, Martin de moonende Fries was leuk amusement en Katherine Gorge was ontzettend mooi.

Vanuit Darwin heb ik twee prachtige natuurgebieden bezocht in drie dagen tijd; Litchfield en Kakadu National Park. Door Kakadu National Park stroomt de Mary River. Deze bevat de grootste dichtheid zoutwaterkrokodillen ter wereld. Nou, dat heb ik geweten, crocs genoeg gezien in ieder geval. Verder hebben we hier ook nog de wereldberoemde Jim Jim Fals gezien, de rotsschilderingen van Ubirr en als toefje op de taart zijn we het gigantische opgezette lichaam van buffel Charlie uit Crocodile Dundee gaan bewonderen die gewoon in de winkel van een tankstation staat.

In de vroege ochtend van 1 december heb ik het vliegtuig genomen naar Perth aan de Australische westkust. Ik had hier niet veel goeds over gehoord, maar eigenlijk beviel het me er wel. Ik had een mooi hostel in de buitenwijk Northbridge op nog geen vijf minuten lopen van het gezellige winkelcentrum van Perth.

Met Western Exposure ben ik in tien dagen tijd langs de westkust gevlogen. Behalve dat ik hier weer veel natuurschoon op het land heb gezien ben ik ook weer lekker gaan snorkelen en duiken. Ik heb Mantra Rays gezien in Coral Bay en heb de wonderlijk onderwaterwereld van het Ningaloo Reef bewonderd. Dit is heel anders dan The Great Barrier Reef aan de oostkust, veel meer zachte koralen en zo mogelijk nog mooiere kleuren. Het Nigaloo Reef is een absolute aanrader voor duikliefhebbers. Na de kust verlaten te hebben zijn we naar Karijini National Park gegaan. De is ongetwijfeld het meest bijzondere stukje Australië op het gebied van natuurschoon. De kleuren van de stenen zijn zo divers dat je het alleen maar kunt bevatten als je het met je eigen ogen ziet.

Terug in Perth ben ik nog een dag naar Fremantle geweest. Een leuk havenstadje waar ik me echt thuis voelde met al z’n vintage kledingzaken en tweede hands boekenwinkels. Langzaam aan begon ook de kerstsfeer tot me door te dringen. Het was dan ook al half december maar het blijft vreemd, kerstsfeer in een temperatuur van 30 graden aan de andere kant van de wereld terwijl het thuis meer sneeuwt dan het de afgelopen jaren gedaan heeft.

Na een rampzalig vlucht naar Sydney omdat ik doodziek was ben ik naar de Blue Mountains gegaan. In hostel The Flying Fox in Katoomba heb ik uiteindelijk besloten kerst te vieren. Ik voelde me hier thuis en Sydney leek me uiteindelijk toch erg anoniem en eenzaam om de kerst door te brengen. Ik heb in de Blue Mountains veel gewandeld en ben een dag naar de Jenolan Caves geweest.

Mijn laatste 3 dagen heb ik uiteindelijk wel nog in Sydney doorgebracht en ik heb nog een skydive gemaakt in Wollongong, ten zuiden van Sydney. Dit was een geweldige ervaring om mijn trip downunder mee af te sluiten. Eergisteravond zat ik nog met een dubbel gevoel in Sydney Cove te kijken naar de voorbereidingen voor New Years Eave en te genieten van het sfeertje daar, maar nu ben ik ook wel weer heel blij om weer thuis te zijn en verder te gaan met het ‘gewone’ leven.

Ik moet zeker nog een keer terug naar Australië, al is het maar om Tasmanië te zien. Het was een geweldige reis waar ik nog lang meet veel plezier op terug kan kijken.

Copyright © 2023 Wo is Chantal All rights reserved. Gerealiseerd door Nettt.