Op 15: Ze hebben er gewoon schijt aan

Posted by chantal on aug 18, 2010 in Reis China |

Chinees toiletbordje Op nummer 15 van mijn China top 15 staat een plaats die je genoodzaakt bent regelmatig te bezoeken, waar je ook bent en of je nu wil of niet: het toilet. Ik had eigenlijk nog niet echt van te voren nagedacht over de toiletten in China – doe jij dat wel voor je ergens naar toe gaat? – maar dat de wc-bril niet om af te likken zou zijn had ik me ook wel bedacht, met het gevoel voor hygiëne van de gemiddelde Chinees in mijn achterhoofd. Lees en huiver…

Het ging uiteindelijk nog een stapje verder dan ik had gedacht. Ik was na een paar dagen China vooral heel blij om een misschien wel fris ruikend toilethokje met pot en bril binnen te stappen. De spleetogen gaan namelijk net als de Fransen en Italianen gewoon boven een gat in de grond hangen. En dan hebben ze ook nog iets minder richtinggevoel en vreemde gewoontes.

Wat je zoal meemaakt op het Chinese toilet buiten stank, viezigheid en gebrek aan toiletpapier? Je staat bijvoorbeeld te wachten tot een hokje vrij is en hoort een scheetje. Nou ja, dat mag natuurlijk op het toilet, maar als dat scheetje bijna een minuut duurt, de decibelmeter ver uitslaat en even later een vrouwtje van 1 meter 50 met een wespentaille uit het hokje komt…

Vies Chinees toilet Wat nog? Je trekt een hokje open en kijkt tegen het achterwerk van Chinese dame op leeftijd met een gerimpelde olifantenkont. Voor de mannen heb ik nog een toevoeging van Marc. Je komt het toilet binnen lopen en ziet dat de vloer wat nat is, op zich niets vreemds in China. Maar als je dan in het urinoir staat te mikken en alles wat er in gaat weer aan de onderkant eruit komt en dan over je voeten splettert zou je toch zeggen dat ze de loodgieter moeten bellen. Fris detail: Marc had slippers aan.

In hotelkamers hadden we gelukkig wel altijd een schoon toilet al bleek in Xi’an het toiletpapier nogal schaars te zijn. Toen na een halve dag ons mini rolletje wat er hing op was en we aan de receptie om nieuw gingen vragen werden we niet al te vriendelijk doorverwezen naar de hotelshop om nieuw te kopen. Het Xi’an Jiefang Hotel – wat mij betreft het beste hotel van China, NOT – had trouwens ook een noemenswaardig toilet in de lobby. Bij de damestoiletten ontbraken de deuren en Marc vond het herentoilet zo uitzonderlijk schoon dat het een filmpje waard was. Omdat jullie dit genot niet wil onthouden staat het hieronder. Helaas is het filmpje opgenomen zonder geur want ook die scheen nogal opmerkelijk te zijn.

Ik kan zo nog wel even doorgaan maar ik bespaar het jullie. Morgen weer een nieuwe dag en dus een nieuw avontuur. Al denk ik dat het volgende verhaal iets slaapverwekkender zal zijn.

Tags: , , , , , ,

4 Reacties

Imke Ottenheim
aug 19, 2010 at 18:29

Hey Chantal,
Ik hoop dat je verder wel een leuke vakantie hebt gehad?

Heel herkenbaar verhaal trouwens. Ben zelf bijna 2 weken terug uit India en Nepal. In deze landen kennen ze hetzelfde smerige principe. Ook van die Franse wc-gaten, die je vaak niet automatisch kon doorspoelen, maar je wel altijd een kraantje op voethoogte had waar je een emmertje of maatbeker kon vullen en hiermee je restanten kon wegspoelen. Blahhh….leuk als je aan de diarree bent….Gewone wc potten waren er wel degelijk te vinden, maar soms was boven een gat hangen hygiënischer. Alhoewel ik denk dat een natuurlijke toilet misschien nog wel het beste was. Behalve in de hotels of in de betere restaurants, hier was de sanitaire ruimte prima. Maar verder was het een top vakantie.

Groetjes Imke


 
chantal
aug 19, 2010 at 18:52

Ha Imke,

Ik heb een geweldige vakantie gehad! Lees de komende 2 weken mijn weblog zou ik zeggen, het wordt steeds leuker.

Jij hebt volgens mij ook een leuke vakantie gehad. India en Nepal staan ook nog absoluut op mijn verlanglijstje, vieze wc’s of niet. Die houden mij niet tegen.

Mzzzzl, Chantal


 
Gijs
aug 19, 2010 at 19:03

Hey Chantal,
ja dit roept herinneringen op die ik diep weggestopt had in de krochten van mijn geheugen. Die geur van schijt, pis, wierook en chinese sigaretten zal ik helaas nooit meer vergeten. De wc’s in de lobby van het eerste hotel in Xi’an waren inderdaad wel het dieptepunt, en dat in zo’n hotel!
Wat ik overigens grappig vond aan de urinoirs (pisbakken) was dat ze wel automatisch doorspoelden, maar pas als je er voor ging staan, i.p.v. zoals bij ons wanneer je wegloopt.

Ik wacht met smart op de volgende stukjes 🙂
groetjes,
Gijs


 
Gertie
aug 19, 2010 at 22:05

Whoehaaaaaa Chantal, waat ein verhaol….geweldig! En wie lekker goor allemaol. Ich dach det de gemiddelde plee in de kroeg mit de vastelaovend al neet te harde was, maar dit sjleit ech alles. Gank door mit vertelle, ich wil alles wete!!

Groetjes Gertie


 

Copyright © 2023 Wo is Chantal All rights reserved. Gerealiseerd door Nettt.